Çarşamba, Mayıs 15, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiDijital Takograf Uygulaması Nakliyeci ve Kamyoncuları Zora Sokuyor

Dijital Takograf Uygulaması Nakliyeci ve Kamyoncuları Zora Sokuyor

TBMM gündemine nakliyeci ve kamyoncuların sorunlarını taşıyan İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, nakliyeci ve kamyoncuların sorunlarının son günlerde arttığını bildirdi.

Dijital Takograf Uygulaması Nakliyeci ve Kamyoncuları Zora Sokuyor

Koncuk, “Bunların başında dijital takograf uygulaması geliyor. Bu uygulama sürücülere günlük 9 saat araç kullanım izni veriyor. Nakliyeci ve kamyoncular Avrupa’da 9 saatte 800 kilometre yol gidebiliyorken Türkiye’de 9 saatte 350-400 kilometreyi zor gidebilmektedir. Bu uygulama nakliyeci ve kamyoncuların lehine görünse de bizim ülkemizde alt yapımız yetersizdir. Nakliyeci ve kamyoncularımız 24 saat esasına göre çalıştığı halde para kazanamıyorken 9 saatte para kazanabilmeleri mümkün görünmemektedir. Bu nedenle, uygulamanın ertelenmesi ya da yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. İkinci bir konu ise bir yerden yükü yüklendiğinde 6 saat içerisinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı veri tabanına durumun bildirilmesi gerekiyor. Ancak sisteme yeni geçildiği için alt yapı henüz tam olarak hazır değil ve aksaklıklar meydana geliyor. Diğer bir konu ise e-fatura, nakliyeci ve kamyoncuların birçoğu teknolojiye çok uzak hatta yeni telefonları dahi zor kullananlar bulunmakta, bu nedenle e-faturayı kullanmaları aksaklıklara neden olacaktır. Bahsedilen yeni uygulamaların tekrar gözden geçirilmesi ve aksaklıkların giderilmesi gerekiyor.”  İfadesinde bulundu.

“Tesis Yetersizliğinden Dağ Başında Dinleniyorlar”

Meclis Araştırması açılması önergesinin yanı sıra soru önergesi de verdiklerini bildiren Koncuk, “Nakliyecilerin ve kamyoncuların, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı “veri tabanına yükü yüklediklerinde 6 saat içerisinde durumu bildirmeleri” gerekiyor. Bu süre, uygulamanın yeni başlaması ve gerekli alt yapının da yeterince entegre olmaması nedeniyle aksaklıklar yaşanması bunun sonucunda cezai işlemle karşı karşıya kalmaması için bu sürenin uzatılması için bir çalışma yapılmasının gerekliliği göz önündedir. Ayrıca uygulama ile 4,5 saatte 45 dakika ikinci 4,5 saat sonunda 9 saat dinlenilmesi gerekiyor, yollarda tesis yetersizliğinden dolayı dağın başında dinlenmek zorunda kalınıyor, yeterli dinlenme tesisleri yapılması zorunluluk arz etmektedir. Fakat 4,5 saat dolduğunda otobanda dinlenme tesisine yakın değilse kamyoncunun yol üzerinde durması yasak, durmaz ise sürücüye 132 TL araç sahibine 288 TL, şirket ise 598 TL ceza yazılacaktır. Dinlenme tesislerinin yetersiz oluşu bilinen bir gerçektir.” dedi.

Kamyoncuların 24 saat esasına göre çalıştığı halde para kazanamıyorken 9 saatte para kazanabilmelerinin mümkün görünmediğini belirten Koncuk,  sektörün yaşatılması için uygulamanın tekrar gözden geçirilmesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın şartları hafifletmek adına yönetmelik değişikliğine gitmesi gerektiğini bildirdi. Koncuk, nakliyeci ve kamyoncu esnafı için haksız rekabetin önlenmesi adına C2 belgeli araçların yurtiçinde çalıştırılmaması için yeni bir düzenlemeye gitmesi ve sektörün rahat bir nefes alması, yeni uygulama ile düşen/düşecek olan gelirlerinin artması için “akaryakıtta indirim yapılmasını ve çift ceza yazılmaması” yönünde çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER