Pazar, Mayıs 26, 2024
No menu items!
Ana SayfaTanıtım YazısıElektrikli Aktüatör Nedir?

Elektrikli Aktüatör Nedir?

 

 

Elektrikli aktüatör, gerekli kuvveti oluşturmak için elektrik motoru kullanarak uygulanan yükün hareketini veya kenetleme gibi kuvvet gerektiren eylemi oluşturabilen bir cihazdır.

Elektrikli aktüatör, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren elektromekanik bir cihazdır. Çoğu elektrikli aktüatör, kuvvet üretmek için manyetik alanlar ve akım taşıyan iletkenlerin etkileşimi yoluyla çalışır. Mekanik enerjiden elektrik enerjisi üreten ters işlem, alternatör ve dinamo gibi jeneratörler tarafından yapılır; bazı elektrikli aktüatörler jeneratör olarak da kullanılabilir, örneğin bir araçtaki bir cer motoru her iki görevi de yerine getirebilir. Elektrikli aktüatörler ve jeneratörler genellikle elektrikli makineler olarak adlandırılabilir.

 

Elektrikli Aktüatör Çeşitleri Nelerdir?

 

Elektrikli aktüatörler iki farklı tipe ayrılır; dairesel hareket aktüatörleri ve lineer hareket aktüatörleri.

 

Dairesel hareketli elektrikli aktüatörler kelebek vanalar, sürgülü vanalar, küresel vanalar, bıçak vanalar, küresel vanalar, kanal kapakları gibi döner proses uygulamalarında kullanılmaktadır.

 

Döner elektrikli aktüatörlerin kullanımıyla, motordan gelen elektromanyetik güç, bileşenlerin dönmesine neden olarak, her vuruşta birden fazla durma ve başlatmaya izin verir. Döndürme elemanı olarak dairesel bir mil veya bir tabla kullanılabilir. Elektrikli döner aktüatör seçerken aktüatör torku ve hareket aralığı dikkate alınmalıdır. Aktüatör torku, dönüşe neden olan kuvveti ifade ederken, tüm hareket aralığı çeyrek dönüşlü veya çok dönüşlü olabilir.

 

Lineer elektrikli aktüatörler, döner aktüatörlerin aksine sıkıştırma, sürgülü veya açılı vanalar kullanılarak açılır veya kapanır. Genellikle sıkı toleranslar gerektiğinde kullanılırlar. Bu elektrikli aktüatörler, doğrusal yönde hareket sağlamak için dişli vida düzeni veya motor tahrikli bilyalı vida kullanır. Lineer elektrikli aktüatörlerde yük, bir kayışın veya dişli tahrikli vidanın ucuna bağlanarak işlem yapılır. Lineer elektrikli aktüatörleri seçerken dikkate alınması gereken önemli faktörler arasında strok boyutu, çalıştırma kuvveti ve vana gövdesinin uzunluğu yer alır.

 

Aktüatörlü vana seçenekleri için https://smstork.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER