Pazar, Nisan 28, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberHatay Gastronomi Çalıştayı'ndaki 12 Maddenin Yüzde 80'i Tamamlandı

Hatay Gastronomi Çalıştayı’ndaki 12 Maddenin Yüzde 80’i Tamamlandı

Hatay Gastronomi Çalıştayı, Hatay Arkeoloji Müzesi Konferans Salonunda Hatay Valisi Rahmi Doğan Başkanlığında Hatay İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve DOĞAKA işbirliği ile düzenlendi.

Gastronomi Çalıştayı Düzenlendi

Milletvekili Hüseyin Yayman MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Büyükelçi Serdar Cengiz, Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, HBB vekili Adnan Özkaya, İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Mustafa Karasu, kurum il müdürleri, sektör temsilcileri ve STK’lar çalıştaya katılan isimler arasında yer aldı.

Gastronomi Çalıştayı Düzenlendi

2020 Yılında Gastronomi Festivali Düzenlenebilir

29 Mayıs 2019 da Hatay stratejisi eylem planı adı altında bir çalıştay gerçekleştirdiklerini anımsatan İl Kültür Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, bu çalıştay da beş tane ana unsur olduğunu ve bunların birinin de gastronomi olduğunu ifade etti. 100 günlük eylem planı DOĞAKA ile birlikte 100 günlük eylem planları dâhilin de üniversitelerin ve Sosyal Toplum Kuruluşların katkıları ve turizmcilerle bir araya geldikleri her ay bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Işıkgör, bu toplantılarda neler yapabiliriz diye kalkınma ajansılarıyla planlamalar yaptıklarını ve bu planlamalar çerçevesinde gastronomi çalıştayın da var olan 12 maddenin yüzde 80 gerçekleştirdiklerini söyledi.

Gastronomi Çalıştayı Düzenlendi

Işıkgör, “En önemli eksik bıraktığımız bir kalem vardı o kalemde gastronomi festivali, bu festivalde 2020 yılında himayelerinizde siyasilerimizin ve yerel yönetimlerin desteğiyle inşallah gerçekleştireceğiz diye düşünüyorum.” sözlerine yer verdi.

Gastronomi için Eski Antakya Mıntıkası Turizm Alanı İlan Edilmeli

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, “Gastronomi için çekim alanı olan eski Antakya mıntıkası turizm alanı ilan edilmesi şart, oradaki sıkıntılarının çözülmesi için ilimize geldiğinden beri farkındalığını gösteren Valimiz Sayın Rahmi Doğan beyefendiye çok teşekkür ediyorum.” ifadesinde bulundu.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Adnan Özkaya, ”Tarih boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapması nedeniyle zengin kültür birikimine sahip Hatay, farklı dinlere mensup insanların mutlu, huzurlu ve kardeşçe yaşadığı bir kenttir. Dünyanın ikinci büyük mozaik müzesine sahip Hatay, tarihi derinliği ve kültürel mirası bulunan eşsiz bir kenttir. Bunlar kadar önemli bir şey daha var ki oda artık Türkiye’de konuşulan Hatay’ın mutfağı ve önemli bir gastronomi kenti oluşudur. Bu vesile ile bu çalıştayı organize eden başta Hatay Valimiz Sayın Rahmi Doğan beyefendiye ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum.” sözlerini bildirdi.

Hatay, Dünyadaki 27 Gastronomi Şehrinden Biri

Hatay’ın, dünyadaki 27 gastronomi şehirlerinden bir tanesi olduğunu vurgulayan AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman “Biz Hatay’ı uzun vadede kültür turizminin başkenti yapmak istiyoruz. Metropollerde deniz, kum, güneş turizminden sıkılan ve o metropollerin sıkıcı atmosferinden çıkmak isteyen insanlara biz Hatay’da tarihi, kültürü, lezzeti ve dünyanın en büyük mozaik müzesini takdim etmek istiyoruz. Hatay Türkiye’nin açık hava müzesi bir şehri ve bizim bu şehri daha fazla tanıtmamız lazım.” sözlerini kaydetti.

Çalıştay, kentin yemek kültürünün ve çeşitlerinin yanı sıra lezzetlerinin en iyi şekilde tanıtılıp pazarlanması amacıyla düzenlendi.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Dolayısıyla eğer varsa eksiğimiz bunu burada, heyetin tartışmalarla, konuşmalarla, görüşleriyle ifade etmesi lazım. Çünkü biz bu iddiamızı ispat etmek ve bize gelen misafirleri de mutlu, mesut bir şekilde göndermek istiyoruz. Hatay’ın lezzetleri tartışmasız, onda hiç kimsenin şüphesi yok. Hatay’ın gerçekten isminin büyük bir imajı var, dışarıdaki imajı, içerideki imajından bence daha kuvvetli, yani Hatay’ı görmemiş insanlar, Hatay denildiğinde hemen ilk akla gelen şey lezzetli yemekleri oluyor. Bu gerçekten büyük bir değer. Hatay’a gelen insanların gittikleri mekânlardan mutlu ayrılmaları, buradan mutlu olarak dönmeleri en temel hedeftir. Valilik olarak daha iyi organize olabilmek adına mesai arkadaşlarımla birlikte bir gayret içerisindeyiz. Bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyor emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadesinde bulundu.

Lezzet Festivalinin Maliyeti Var

Vali Doğan “Kurtuluş Caddesinin yayalaştırılmasını ve oradaki mekânların iyileştirilip yöresel ürünlerin sunulduğu, insanların zaman geçireceği sosyal mekânlara dönüşmesini istiyoruz. Tabi birde uzun çarşımız var İstanbul’un kapalı çarşısıyla benzer çok güzel bir çarşı tabi buraya girdiğinizde de çok büyük bir kargaşa var. Özellik yağışlı günlerde çekilmez hal alıyor. Buranında bir an önce iyileştirilmesi lazım. Bununla ilgili projelerin hayata geçirilmesi için de Kültür Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Kültür Bakanlığı bunu Antakya Belediyesine devretmeyi planlıyor. Antakya Belediyesi restorasyonunu yapıp, çatısını yapıp misafirlerimize hazır hale getirilmesi amaçlanıyor. Bizim diğer bir eksiğimizde şehir meydanı, şehir meydanımız yok. Bir şehir meydanı oluşturmamız lazım. Ulu Caminin önü açılıp Saray caddesi’nin valilik köşesine kadar Atatürk parkıyla birleştirip şehir meydanı haline getirmek lazım. Tarih binaların iç içe olduğu bir meydanın olması bize bir değer katacaktır.Lezzet Festivali önemli ama bunun bir maliyeti var. Bunu kamu kurumlarıyla ve belediyelerle tekrar konuşup karar vermemiz lazım. Bu çalıştayın bize bir yön vereceğini bir yol göstereceğini ümit ediyorum. Çalıştayın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum geldiğiniz için fikir beyan ettiğiniz için teşekkür ediyorum.” sözlerine yer verdi.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER