Cumartesi, Mayıs 4, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberHatay’da Kültür ve Müzik Çalıştayı Yapıldı

Hatay’da Kültür ve Müzik Çalıştayı Yapıldı

Hatay’da Kültür ve Müzik Çalıştayı, 2018’de eğitim ve öğretime başlayan Antakya Devlet Konservatuvarı Müdürü ve Türk Müziği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Erhan Tekin ve konservatuvar öğretim elemanları tarafından düzenlendi.

Hatay’da Kültür ve Müzik Çalıştayı Yapıldı

Türk ve Arap Müziği çalışmalarıyla dünyaca tanınan Prof. Martin Stokes’in davetli konuşmacı olarak katıldığı çalıştaya, MKÜ’de öğretim üyeleri ve Hatay’da kültür ve müzik alanında çalışmaları ve araştırmaları bulunan araştırmacı, yazar, gazeteci ve uzmanlar bir araya geldi.

Çiçeği Burnunda Antakya Devlet Konservatuvarından Kültürel Etkinlik

Antakya Devlet Konservatuvarı, yeni kurulmasına rağmen Hatay’da kültür, sanat ve müzik alanında düzenlemiş olduğu bu akademik faaliyette, Hatay’ın ilk çağlarından günümüze kadar devam eden zengin kültür, sanat ve müzik tarihi ve mirası üzerine önemli sunumlar, konuşmalar ve tartışmalar yapıldı. Uluslararası ve ulusal akademisyenlerle birlikte yerel araştırmacı ve yetkililerin bir araya geldiği çalıştay da öğrencilerin katılımı ve ilgisi de dikkat çekti.

Açılış konuşmalarında Konservatuvar Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Tekin, davetli konuşmacı, Londra King College’de King Edward Müzik Profesörü Martin Stokes’ın biyografisi, çalışma alanları hakkında detaylı bilgiler verdikten sonra, Türk, Osmanlı ve Arap müzik kültürleri hakkındaki yayınlarını tanıttı. Daha sonra, davetli konuşmacı Stokes tarafından yapılan Hatay, Suriye, Mısır ve Ortadoğu Müzik kültürü üzerine yaklaşık bir saat süren Türkçe sunumu ve konuşmaları çok dikkat çekti ve beğeni topladı.

Hatay’da Kültür ve Müzik Çalıştayı 2 Oturumda Yapıldı

Birinci oturumda Dr. Öğr. Üyesi Erhan Tekin’in başkanlığında panelistlerin biyografileri ve bugüne kadar yapılan çalışmaları ve yayınları hakkında bilgi verdikten sonra sunumlar başladı. Daha sonra panelistler sırasıyla şu konularda sunumlarını yaptılar:

Hatay’da Kültür ve Müzik Çalıştayı Yapıldı

Jozef Naseh: Hatay’da Müziğin Sosyal, Kültürel ve İnançsal Evrimi.
Yılmaz Özfırat: Antakya Medeniyetler Korosu ve Faaliyetleri.
Vasi Köse: Hatay-Kırıkhan Aşıklık Geleneği.
Mithat Kalaycıoğlu: Hatay’da Kültür ve Yaşam.
Öğlenden sonra başlayan ikinci oturumda da Oturum Başkanı: Prof. Dr. Martin Stokes, panelistlerin çalışma alanları hakkında bilgi verdi. Panelistler ve konuların başlıkları şu şekilde:
Dr. Öğr. Üyesi Erhan Tekin: Hatay Arap Alevi Müzik Kültüründe Finnen-Ozan Geleneği.
Öğr. Gör. Dr. Alim Koray Cengiz: Hatay’da Kültürlerarası Etkileşim ve Müzik.
Doç. Dr. Olcay Özkaya Duman: Tarihin Tanıklığıyla Tarihte Bir Kent Belleği: 1930’larda Antakya’da Sosyo-Kültürel Yaşam.
Hüsnü Işıkgör: Hatay’da Müzik Kültürü.
Çalıştay sonrası Prof. Martin Stokes, Konservatuvar Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erhan Tekin, Konservatuvar öğretim elemanları Dr. Olcay Muslu Gardner, Dr. Öğr. Üyesi Gamze Toprak ve Dr. Öğr. Üyesi Buket Genç tarafından yapılan sonuç değerlendirmesi, bu tür akademik çalışmaların genişletilerek devam etmesinin önemine vurgu yapıldı.

Hatay’da Ney Kamışı ve Ney Yapımı Çalıştayı Yapılacak

Kapanış konuşmasında Konservatuvar Müdür Dr. Öğr. Üyesi Erhan Tekin, değerlendirme raporunda aynı konunun uluslararası ve ulusal akademisyenler, araştırmacılar ve uzmanların katılımıyla düzenlenecek uluslararası bir sempozyumla devam edeceğini ifade etti.

Yakın zamanda planlanan faaliyetler ve çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Bu çalışmalardan biri olan Hatay Valiliği’nin desteğiyle Antakya Devlet Konservatuvarı tarafından yakın zamanda Hatay’da Ney Kamışı ve Ney Yapımı hakkında düzenlenecek çalıştay hakkında bilgi verdi. Ayrıca Hatay Valiliği ve Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle Hatay’da ilk defa kurulan Antakya Devlet Konservatuvarı Filarmoni Orkestrası ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Yerel Yönetim ve Kurumların Desteğine İhtiyaç Var

Hatay’da müzik eğitimi almış ve herhangi bir müzik enstrümanını notayla çalabilen herkesin orkestraya katılabileceğini ifade eden Tekin, orkestranın sorunları ve ihtiyaçları olduğunu ve bu hususta yerel yönetim, dernek kurum ve kuruluşların desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Hatay’da kültür, sanat ve müzik alanındaki zengin mirasın kayıt altına alınarak ve gelecek kuşaklara daha iyi bir eğitim verebilmek için Antakya Devlet Konservatuvarı bünyesinde kurmak isteği arşiv ve kütüphanenin önemini vurguladı. Ayrıca Hatay’da topladığı yerel müzik kültürüne ait çalgılardan Hatay Müzik Müzesi projesini de tanıttı. Arşiv, kütüphane ve müzik müzesi hakkında Hatay’da her kurum ve kişinin desteğini beklediğini ifade etti.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER