Pazartesi, Mayıs 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHAZİNE'YE AİT TARIM ARAZİLERİ SATIŞTA..

HAZİNE’YE AİT TARIM ARAZİLERİ SATIŞTA..

.
Hazineye ait tarım arazilerinin satışı ile ilgili haberler üzerine, Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Bu konuda görüşlerini açıklayan Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi Başkanı Ahmet Sever, resmi verilere göre, Maliye Bakanlığı tarafından Hazine’ye ait 862.893 adet arazi vasıflı taşınmaz olduğunun belirtildiğini kaydetti.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Sever, tarım arazilerinin satışı ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“27 Nisan 2015 tarihinde sona eren başvuru süresi içinde, 255 bin 367 başvuru olduğu, başvuru yapmayan yaklaşık 150 bin kişiye yeni bir hak verileceği ifade edilmektedir.
Satışa konu edilebilecek arazilerin, belediye ve mücavir alan sınırları dışında olması gerekmektedir. Bu alanlarla ilgili olarak, ‘Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte geçerli olan belediye ve mücavir alan sınırları’ ifadesine yer verilmiştir. Bu ifadeyle, 6292 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 26 Nisan 2012 tarihi esas alınmıştır. Bu ifade yer almasa, 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen 6360 sayılı Kanun’la, Belediye sınırlarının il mülki sınırlarına çekildiği, ülke yüzölçümümüzün yarısına sahip 30 Büyükşehir’de yasa uygulanamayacaktı.
Hazine’ye ait tarım arazilerini, 2011 yılı sonu itibariyle en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kiralayan ve kira sözleşmesi halen devam eden kiracılar veya bu arazileri aynı süreyle tarımsal amaçla kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği belirlenen kullanıcıları ya da paydaşları, bu arazileri satın alma imkânına sahip bulunmaktadır. Maliye tarafından belirlenen rayiç bedelini itiraz etmeksizin kabul eden hak sahipleri, satışa sunulan arazileri rayicin % 50`sine satın alabildiği gibi, taksitlendirme veya peşin ödemelerde % 20 indirim seçeneklerinden de yararlanabilmektedir.
Uygulama, ‘toprak işleyenin, su kullananın’ yaklaşımına uygun olmasının yanı sıra, tarım arazilerini kullananların, bu taşınmazları hukuken edinmelerinin sağlanması ile yaşanan mülkiyet ve yönetim sorunlarının giderilmesi açısından olumlu bir girişimdir. Ancak, Kanun’un TBMM`deki görüşmeleri sırasında, satışa konu arazilerinin on yıl süre ile tarım dışı amaçlarla kullanılmasının yasaklanmasına dair önerinin kabul görmemesi büyük bir talihsizlik ve eksiklik olmuştur.
Maliye Bakanlığı’nın, tarım arazilerine taşınmaz bir mal, tarımcılara ise bir varlık olarak bakması temel bir yaklaşım farklılığıdır. Bu nedenle, uygulamanın Maliye Bakanlığı’nca yürütülmesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygulama dışında tutulması da önemli bir eksikliktir. Toprağın önemine ve betonlaşmasının önlenmesine sıklıkla vurgu yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik`ten, bu eksikliği giderilmesine yönelik girişimleri öncelikle gerçekleştirmesini bekliyoruz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER