Pazartesi, Mayıs 6, 2024
No menu items!
Ana SayfaArsuzKümülatif Etki Değerlendirilmelidir!

Kümülatif Etki Değerlendirilmelidir!

Arsuz ilçesinde denizde son iki yılda kurulu kapasiteyi yıllık toplam 2 bin tondan 16 bin tona çıkarmayı hedefleyen 2 proje için gerçekleştirilen halkın bilgilendirilmesi toplantısında süreç ve etmenler ele alındı.

Arsuz ilçesinde denizde son iki yılda kurulu kapasiteyi yıllık toplam 2 bin tondan 16 bin tona çıkarmayı hedefleyen 2 proje için gerçekleştirilen halkın bilgilendirilmesi toplantısında İskenderun Körfezi’nde kirletici süreç ve etmenler ele alındı.

Arsuz´a bağlı Pirinçlik Mahallesi açıkları mevkiinde Trend Deniz Ürünleri ve İnş. Tic.Ltd. Şti. ile Defne Su Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.’nin Kültür Balıkçılığı Alan Değişikliği, Alan Artışı Ve Kapasite Artışı projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci kapsamında halkın bilgilendirilmesi toplantısı Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin başkanlığında gerçekleştirildi.

Turizm bölgesi; Milas ve Ayvalık’tan zorunlu olarak çıkarak tesislerini Arsuz’a taşıyan iki balıkçılık firmasının kapasite artış projesiyle ilgili halkın bilgilendirmesi toplantısı bir yazlık sitenin yanındaki kafede gerçekleştirildi. Arpaderesi, Pirinçlik, Karahüseyinli, Derekuyu mahallelerinden küçük bir grup sakinin katıldığı, yörede yerleşik turistik otelve tesisler ile yazlık sitelerden katılımın olmadığının gözlemlendiği toplantıda Trend Balıkçılık ile Defne Balıkçılık firmalarının raporlarını hazırlayan firma adına yapılan sunumda denizde kültür balıkçılığı üretim süreçleri ve teknikleriyle ilgili bilgi verildi.

Toplantıya katılan İskenderun’un Büyükdere Mahallesi Muhtarı Hüseyin Cirdi, 2018’de yine kültür balıkçılığına yönelik yapılan bir ÇED toplantısında varolan tesislerden rahatsızlığı dile getirirkeni, dünkü toplantıda tesis sayısının katlanmasına karşın deniz açıklarındaki yatırımları olumladıklarını söyledi. Balık çiftliklerinin yaratacağı kirlilikten önce İskenderun Körfezi’nin kirletici etmenlerine dikkat çeken katılımcılar termik santraller, sanayi tesisleri, yazlık sitelerin doğrudan denize bırakılan kanalizasyon atıkları, ticari gemilerin körfeze deşarj edilen sintine ve balast suları ile kaçak avcılığın etkilerine dikkat edilmesini istedi.

“Kümülatif etki değerlendirilsin”

Arsuz Belediyesi Çevre Müdürü Şerif Akçalı, toplantıda yaptığı değerlendirmede ´olumsuz görüş´ bildirdi. Akçalı, bölgede turizm açısından ciddi zararlar oluşabileceği endişesini dile getirdi, yaratacağı kirlilik yüküne dikkat çekti.

Arsuz Belediye Meclisi üyesi Sadet Berkyürek de, Arsuz’da komşu mahalleler Pirinçlik ile Karahüseyinli mahalleleri arasında kurulu tesis sayısının son bir yılda 2’den 4’e çıktığını, son tesislerin turizm yörelerinden ‘zorunlu’ olarak taşındıklarını hatırlatarak, 4 firmanın hedeflenen yılık 16 bin ton üretim kapasitesinin toplam etkisiyle değerlendirmesi gerektiğini kaydetti. Körfezin kirletici etmenleri arasında artık balık çiftlikleri gerçeği ile karşı karşıya kalındığını vurgulayan Berkyürek, balık çiftliklerinde oluşabilecek hastalık ve parazitler, bunlara karşı kullanılacak ilaçların oluşturacağı sorunlara da işaret ederek, oluşacak çevre ve halk sağlığına yönelik sorunların deniz turizmi açısından da kayıplar getireceği endişesi taşıdıklarını söyledi.

skenderun Teknik Üniversitesi Deniz bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Dr. Nebil Yücel ise çalışma alanını ilgilendirdiği için katılma ihtiyacı duyduğunu belirterek, denizde kültür balıkçılığı yatırımlarının artmasını temenni ettiklerini söyledi. Kültür balığı yetiştiriciliğinin gıda üretimine katkısına işaret eden Yücel, kültür balıkçılığının deniz ekosistemi üzerinde yaratacağı kirlilik endişelerini kontrol mekanizmalarından dolayı kabul etmediklerini savundu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER