Salı, Mayıs 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiProf. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "İkinci Kod Toplumla Paylaşılacak Bir Veri Değil"

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “İkinci Kod Toplumla Paylaşılacak Bir Veri Değil”

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, DSÖ‘ye bildirilen coronavirüs ölüm ve vakalarının 2 ulusal kod üzerinden yapıldığına dikkat çekerek, 2. kodun toplumla paylaşılacak bir veri olmadığını belirtti.

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “İkinci Kod Toplumla Paylaşılacak Bir Veri Değil”

Yavuz tüm dünyada DSÖ’ye bildiren vaka ve ölüm sayısının “kesin tanı” almışlar üzerinden yapıldığını ifade ederek, “DSÖ tarafından Kovid-19 hastalığı için iki uluslararası kod (U07.1 ve U07.2) önerildi. İlk kod olan U07.1 testlerle tanısı konulmuş kesin pozitif vakalar için, ikinci kod olan U07.2 ise testi negatif çıksa da klinik-epidemiyolojik açıdan şüpheli/olası vakalar için kullanılıyor. Ancak tüm dünya Kovid-19 tanılı vaka ve ölüm rakamlarını ‘kesin tanı almış’ hastalar üzerinden yapıyor. Yani DSÖ, PCR testi pozitif olan kesin tanı almış hastaları istiyor” sözlerine yer verdi.

Ölüm Oranı Olarak Bakıldığında Gizleme Olarak Düşünmüyorum

Yavuz, “Dünya Sağlık Örgütü, ülkeler mevcut durumu bu bakış açısı ile de değerlendirebilsin diye ikinci kodu da öneriyor. Ancak önerilen ikinci kod toplumla paylaşılacak bir veri değil, hekimlerin kullanacağı bir veridir. Yani, kendi içimizde değerlendirmemiz için önemli. İleride başka bir çalışmada kullanılabilmesi açısından raporlamada önemli. Topluma, DSÖ’ye bildirilen vakaların iki–üç kat fazlası olduğuna ilişkin iddialar lanse ediliyor. Tüm Türkiye’de PCR testi yapılıyor. Hastanın klinik tablosu, diğer tetkikleri de değerlendiriliyor. Hastanın kliniği Covid-19’a uygunsa daha test sonucu gelmeden bile tanı koyabiliyoruz. Ölüm oranı olarak bakıldığında bir gizleme olarak düşünmüyorum.”

Tanı Testleri, Yüzde Yüz Hastayı Yakalayamaz 

Yavuz, “Tanı testleri hiçbir zaman yüzde yüz hastayı yakalayamaz. Kesin tanı konmayan kişiler elbette var; ancak ölüm oranına bakıldığında testi negatif çıkan kişiler de aynı oranda iyileşiyor. Yalancı pozitiflik, yalancı negatiflik oranlarına ilişkin kesin bir veri yok. Ancak PCR testlerinin duyarlılığı iyidir. Bu testler belli miktardaki hastalarda negatif çıkıyor. Hastanın kliniği Covid-19’a uygunsa daha test sonucu gelmeden onları da Covid- 19 olarak değerlendiriyoruz. PCR testi hastaların kesin olmamak ile birlikte yüzde 70’ini yakaladığını düşünüyorum. Hastalık ve testler de çok yeni olduğu için diğer PCR testleri kadar iyi aşamaya gelmedi. Koronavirüs için eldeki en iyi test PCR testidir.”

Etiketler: Bilim Kurulucoronavirüs,Bilim Kurulu Üyesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER