Pazartesi, Mayıs 6, 2024
No menu items!
Ana SayfaArsuzRusya Bizim Önemli Bir Pazarımızdır!

Rusya Bizim Önemli Bir Pazarımızdır!

Hatay’ın Arsuz ilçesi limon üretiminde önemli yerlerden birisi, özellikle yedi veren limonu ile yılın dört ayında limon ağaçlarında limon görebilirsiniz. Arsuz limonu aroması, deniz ile Amanos dağları arasındaki bölge olmasından ötürü de kalitesi göz doldurmaktadır.

Arsuz erkenci limon hasadı başladı, özellikle kalın kabuklu limon dayanıklı ile uzun süre kullanılmaktadır. 2022 Yılı limon rekoltesinin 150 bin ton olacağı tahmin edilmektedir.

Limon bahçede tüccarlar tarafından 9 liradan alınmaktadır. Marketlerde ise 20 liranın üzerindedir. Üreticiler limon para etmesine rağmen girdilerin her gün artmasından şikayet ediyorlar.

Liman Hasadı dolaysıyla bahçelerde üreticiler ve işçilerle görüştük.

Bünyamin Nal (Arsuz Ziraat Odası Başkanı)

Bu yılın hasadını başlattık, ürünlerimiz güzel ve kaliteli, iki yıl önce bir doğa felaketi yaşadık, sıcaktan ürünlerimiz yüzde elli oranında zarar gördü. Çiftçiyi ayakta tutabilmek, kazanır hale getirebilmek için tedbirler almamız lazım, sorunlarımızdan ilaç ve gübredir. İlaçta bakanlıktan taleplerimiz var: Çiftçiyi bilinçlendirip, kalıntı bırakmayacak sertifikalı ilaçlara ihtiyacımız var. Bakanlığın bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Özellikle il, ilçe tarım müdürlüklerimizin, Üniversitelerimizin ilaç konusunda yardımcı olmalarını bekliyoruz. İkinci önerimiz: Kooperatif çok önemli ve yasa değişikliği gerekli, şu anda kooperatifler batak durumdadır. Yasayı değiştirip, sağlam bir temelde kooperatifçiliği teşvik etmek gerekir. Kooperatif olursa gübrenin nasıl atılacağını, pazarın denetlenmesi bazı üretici limonu üç liraya satıyor, bazıları ise beş liraya satıyor, bu şu anlama gelmektedir: bir çiftçi pazarı bilmiyor, malını ucuza satıyor, diğeri pazarı biliyor beş liradan satmaktadır. Biz ürünümüzü sigorta yaptırmıyoruz, ürünümüzü sigortalamamız lazım, bu konuda da yeterli bilgiye sahip değildir.

Rusya Bizim Ticari Partnerimiz

Rusya bizim limon pazarlamada önemli ticari partnerimiz Rusya ile ilişkilerimizi düzgün tutmalıyız. Rusya aynı zamanda bizim komşumuz, gaz tedarikçimizdir, aslında bütün komşularımızla iyi geçinmeliyiz, Rusya ile sorunlarımız olduğunda zaman, zaman satışlarımız düşmektedir.

Bu gün çiftçinin desteğe çok ihtiyacı yoktur, esas mesele çiftçinin önündeki engelleri kaldırmak ve üretimi artırmaktır. Doğru bakım ile bir ağaçtan yüz kiloda alırsın, beşyüz kiloda alırsın. Arsuz ilçesi Hatay’da yedi veren limon üreten bir yerdir, Türkiye’de sayılır bir yerdir, devlet teşviki ile burası yediveren limon üreten merkez haline gelebilir.

Şahin Özgün (Çiftçi ve Üretici)

Limonda Verimli Bir Hasat Dönemi Yaşıyoruz.

Arsuz hava şartlarından dolayı limon bölgesi diyebiliriz. Kabuğu kalın enterdonat  denilen limon hasadımız başladı, bu sene verimli bir limon alıyoruz, aynı zamanda limon fiyatları da güzel diyebilirim. Üretim ve fiyat bizim beklentimizin üzerinde diyebilirim. Üretimin daha yüksek olması için elbette devletimizin desteği şarttır. Devlet desteği olmadan çiftçi ayakta kalmakta zorlanır. Bazılarının kendi imkanları vardır ama &90’nın devletin desteğine ve krediye ihtiyacı vardır. Arsuz ilçe merkezi ve dağlık bölgeler hemen, hemen limon ekilmiştir. Boş alan bulamazsınız. Bizim ilçemizde limon ekicisi üç veya beş dönüm arazide ekiyor, bizim bu topraklar kıymetli en fazla limon eken 15 dönümü geçmez.

Ali Hocaoğlu (Tüccar ve Üretici)

Rusya Pazarında Hiç Sıkıntı Yaşamadık, İlişkilerimizi Daha da Geliştirmeliyiz.

Limon üreticilerinin bu sene yüzü güldü. Hasat iyi gidiyor, rekolte yüksektir. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek ama limon fiyatının da yüksek olması çiftçiyi kurtaracak ve yüzünü güldürecektir. Çiftçinin devletin desteğine ihtiyacı var, hükümetimizde bu konuda çiftçinin yanında duruyor. Onlara teşekkür ediyoruz. Biz ilaç, gübre fiyatlarının düşürülmesini istiyoruz, bunlar dünya piyasalarına entegre olmuş ama yinede bu konuda devlet çiftçinin durumunu dikkate almalıdır.

Bizim ürünlerimiz ihracata daha çok Rusya pazarına gitmektedir. Rusya ile ilişkilerimiz güzel  fiyatlarda güzeldir, pazarlamada sıkıntı çekmiyoruz, hükümet Rusya ile ilişkileri düzgün tutarak çiftçinin önünü açıyor, şimdiye dek çiftçi Rusya pazarında sıkıntı yaşamadı. Biz Rusya ile ilişkilerimizin daha düzgün, daha ilerleyerek, güçlenerek devam etmesinden yanayız. Doğal gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya göndermesi önemlidir ve iş imkanları sağlayacaktır. Bizim meyve ve sebzelerimiz Rusya’ya daha çok gidecektir. Türk çiftçisi bundan ötürü kazançlı çıkacaktır.

Mehmet Şenkay (İşçilerin Çavuşu)

İşçinin Sigortası Yok, Ücretler ise Çok Düşük.

Ben işçi çavuşluğu yapmaktayım, limon bahçelerine işçi temin ediyoruz ama işçilere verilen ücret çok azdır. Ekibimizin yarısı yerli, yarısı Suriyelidir. Bakın Suriyeli işçiler olmadan bu iş yürümez, emin olun bu meyvenin %1’ni bile bahçeden kaldıramayız. İşçi bulmakta zorlanıyoruz, yeni nesil bu işe sıcak bakmıyor, yaşlı insanlar bu işi yapamıyor, bu anlamda Suriyeli sığınmacılara dayanarak bu işi yürütüyoruz.

Devletten beklentimiz işçilere sigorta yapmasıdır. Sigorta olmayınca kimse bu işte çalışmıyor. Tüccar zaten sigorta yapmıyor. Örnek devlet işçi sigortasına yardımcı olursa, işçi bulmakta zorluk çekmeyiz, ücretler de çok düşük 180 lira alıyorlar. Bizim işçiler yağmurda, sıcakta, sabahın köründe geliyorlar. İşçi ücretleri en az 300 lira olmalıdır. Suriyelilerle sıkıntı yaşıyoruz, bu iş biraz zor onlarsa rahatlığa alışmışlar, bu anlamda sıkıntılarımız oluyor ama başka şansımız yoktur.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER