Pazartesi, Mayıs 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiTürkiye, Zeytinyağı Aldığı Suriye'den Bu Kez 20 Bin Ton Hububat Alacak

Türkiye, Zeytinyağı Aldığı Suriye’den Bu Kez 20 Bin Ton Hububat Alacak

Türkiye, geçtiğimiz yaz aylarında Suriye‘den ithal ettiği zeytinyağı ile tartışmaların hedefi olurken Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Şanlıurfa Merkez Şube Müdürlüğü, Kamu İhale Kurumu’na bağlı Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) yayımlanan ihale bilgilerine göre Tel Abyad’dan 20 bin ton hububat alacak.

Türkiye, Zeytinyağı Aldığı Suriye’den Bu Kez 20 Bin Ton Hububat Alacak

Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) yayımlanan ihale verilerine göre Toprak Mahsulleri Ofisi, Suriye’nin Tel Abyad bölgesinden 20 bin ton hububat alacak.

Hububatın Taşınması İhalesini Öz-Duy Uluslararası Taşımacılık Şirketi Kazandı

1 milyon 300 bin TL teklif veren Öz-Duy Uluslararası Taşımacılık Şirketi, 6 şirketin katıldığı hububatların Türkiye’ye taşınması için yapılan ihaleyi kazandı.

Sözleşmeye kapsamında şirket 30 Haziran tarihine kadar, yaklaşık altı ay boyunca Tel Abyad’daki hububatları Şanlıurfa’ya taşıyacak.

Türkiye’de Buğday Ekimi Alanı Geriledi


TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, “Türkiye’de 21 milyon dönümlük alanda buğday ekimi yapılıyordu bu rakam 19 milyon dönüme kadar geriledi. Türkiye’nin 82 milyon nüfus var ve dört milyon Suriyeliyi de dahil ettiğimizde bu rakam 86 milyonu buluyor. Yani 86 milyon insanı doyurmak için bizim 21 milyon ton buğday üretmemiz gerekiyor fakat biz 19 milyon buğday üretimi yapıyoruz. Geçmiş yıllara göre üç milyon ton daha az buğday elde ediyoruz. İktidar aradaki farkı ihraç ederek kapatmaya çalışıyor”

“Üretici buğday ekmekten vazgeçti. ‘Dışarıdan un ihraç edeceğiz’ denilerek 4- 5 milyon ton buğday alıyoruz. TMO her yıl zarar ediyor. Sadece 2019 yılında 7.6 milyon ton buğday ithal ettik. Bu son yılların rekorudur. Geçtiğimiz yıllarda biz bu kadar buğday ithal etmemiştik. 2002’de 2019’un sonu itibarıyla biz 60 milyon ton buğday ithal ettik. Buğday ithalatına 17 yılda 16 milyar dolar dedik.

Buğday’ın anavatanı biziz, buğdayı biz biliyoruz, topraklarımız elverişli ve yapılacak tek şey o kadar basit ki, biz yıllardır ‘buğday üreticisini destekle bizim üreticimiz buğday üretsin’ diyoruz. İlaç, gübre ve mazot maliyeti Türkiye’de çok yüksek. Çiftçiler bu nedenlerden dolayı üretimden vazgeçiyor. Çiftçi kayıt sistemine göre 700 bin kayıt sisteminden düştü ve nedeni ise çiftçilerinin çiftçilikten vazgeçmesidir.” dedi.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER