Çarşamba, Mayıs 8, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiTürkiye'deki Sağlık Çalışanlarından Coronavirüsün "Meslek Hastalığı" Olması Talebi

Türkiye’deki Sağlık Çalışanlarından Coronavirüsün “Meslek Hastalığı” Olması Talebi

Türkiye’de sağlık çalışanları, tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüsün iş kazası veya meslek hastalığı olarak kabul edilmesini talep ediyor fakat iş kazası için enfekte olduğu anın kanıtlanması gerekiyor.

Türkiye’deki Sağlık Çalışanlarından Coronavirüsün “Meslek Hastalığı” Olması Talebi

Test Sonuçları Pozitif Çıkan 2 İşyeri Hekimi Kardeşin Vefatı Şok Etti

“Deutsche Welle Türkçe’den Emine Algan,  Muharrem İdiz, ambalaj üreten iki fabrikanın iş yeri hekimiydi. Mart ayının başından itibaren iki fabrika arasında mekik dokuyarak koronavirüsle ilgili yoğun bir çalışma yürüttü. İşçileri bilgilendirdi, işverene alınması gereken önlemleri anlattı. Rahatsızlanıp evde dinlenmeye çekildiğinde karantina günleri başlamıştı. Solunum yetmezliğiyle 2 Nisan’da hastaneye başvurdu, test sonucu gelmeden, ertesi gün vefat etti. 58 yaşındaydı.

Kardeşi Nuri İdiz de işyeri hekimiydi ve o sırada başka bir hastanede tedavi görüyordu. Birkaç gün sonra yoğun bakıma alındı ve 20 Nisan’da hayatını kaybetti. 55 yaşındaydı. Test sonuçları pozitif çıkan iki kardeşin birbirine bulaştırmadığı ortaya çıktı.”

İşyeri Hekimleri Riskli Yaş Grubunda

Dr. Hakan Toksöz, çoğu işyeri hekiminin, salgında en çok etkilenen yaş grubunda olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni, emekli maaşı yetmediği için işyeri hekimliği yapmaları.

İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Obuz, “İki kardeş, ikisi de işyeri hekimi ve aile bağı nedeniyle bulaştırma yok, onu da öğrendik. Çalıştıkları kurumlardan almış olmalılar bu hastalığı” diyor.

İzmir’de 960 işyeri hekimi var; çoğunluğu birkaç yerde birden görevli. İş sağlığı ve güvenliğini sağlamak üzere bütün birimleri denetledikleri için her gün yüzlerce kişiyle temas ediyorlar. Bu nedenle de yüksek risk grubundalar.

Nuri ve Muharrem Kardeşlerin Vefatı Meslek Hastalığına Bağlı Ölüm Olmalı

Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Alp Ergör, “Muharrem ve Nuri, işyerlerini salgına hazırlamak için son derece yoğun bir çaba gösterdi. Hem tabip odası komisyonu hem de ailelerin tanıklıklarından biliyoruz bunu” diyor. Bu yüzden Covid-19’a yakalanmalarının mesleksel olduğunu belirtiyor: “Yitirilmelerini de meslek hastalığına bağlı ölüm olarak kabul etmek gerekir.”

İzmir Tabip Odası, SGK’ya Başvurarak Meslek Hastalığı Olarak Kabul Etmesi Talebinde Bulundu

Türkiye’de meslek odaları ve sendikaların da aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri, Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı veya iş kazası olarak kabul edilmesini istiyor.

Bu konuda ilk somut adımı da İzmir Tabip Odası attı. Odanın avukatı Mithat Kara, Muharrem ve Nuri İdiz için Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaptı. Birkaç gün içinde SGK tarafından bir müfettiş görevlendirileceği tahmin ediliyor. Araştırma sonucunda meslek hastalığı tespit edilirse ailelerine ölüm aylığı bağlanacak. Aksi halde dava açılacak.

Avukat Kara, “Covid 19’un iş kazası sayılabilmesi için sağlık çalışanının, hastayla temas kurduğu ve öksürük, tükürük ya da test için sürüntü alınırken hastalığın bulaştığı ânı tespit etmek gerekiyor. Ancak bunun tespiti çok zor. İşi gereği zaten riskli vakalarla sürekli temas halinde olan sağlık çalışanlarının virüsü nereden kaptığını sorgulamak yersiz.” dedi.

Etiketler: coronavirüscoronavirüs haber, meslek hastalığı

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER