Cumartesi, Mayıs 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“YAŞAYAN DEĞERLERİMİZ” NEVRA&YEKTA ÇAĞLAYAN

“YAŞAYAN DEĞERLERİMİZ” NEVRA&YEKTA ÇAĞLAYAN

Memlekete kalıcı hizmetler veren şair, yazar, sanatçı, devlet insanı vb. tüm güzel değerleri yaşarken onurlandırmak amacıyla yapılan ziyaretler şair Nebih Nafile yönetiminde her ay bir değeri evinde ziyaret ederek gerçekleştirilmeye devam ediliyor. Kültür Kentleri Birliği Platformu Hatay topluluğu “Yaşayan Değerlerimiz” ziyaretlerinimart ayında şair Nevra Çağlayan’ı ziyaret ettiler.

Kültür Kentleri Birliği Platformu Hatay İl Başkanı Nebih Nafile tarafından organize edilen “Yaşayan Değerlerimiz” etkinliği 2 Mart 2019 Cumartesi günü Hatay’da yaşayan sanatçı, edebiyatçı ve gönül vermiş kalabalık bir grup ile gerçekleşti. Ziyarete katılan Nebih Nafile, Dr. Muhsin Boz, yazar Orhan Yeniocak, Yusuf Taş,ressamYusuf Altunay ve eşi, Aziz Büyükaşık, Nurettin Bellur, Selahattin Şah, Gülşen Randa, Sevim Yunus Habip, Nadya Çapar, Azime Yılmaz Kayman, Süheyla Deniz Turunç, gazeteci-yazar Erhan Palabıyık, araştırmacı-yazar Adil Çetin ve eşi, Usulet Güner ve eşi, ressam-kaligrafi Atıf Soğuksu, Çetin Kalkan, Fatma Özyurt, heykeltıraş Ahmet Bostancı ve eşi, şair Mahmut Çetin Zorba, Diyabetle Yaşam Derneği Antakya Şubesi Başkanı Süleyman Nayman, Hatay Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı şair Mustafa Kahraman’ı evinde kabul eden şair Nevra Çağlayan: “Kültür Kentleri Birliği Hatay Başkanı  sayın Nebih Nafile önderliğinde beni ve annem Yekta Çağlayan’ı ziyaretiniz hanemize mutluluk kattı. Hatay’ın değerleri ile birlikte olmanın ve sanat adına paylaşımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyorum. Bu birlikteliğin devamını diliyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

Kültür Kentleri Birliği Hatay Başkanı Nebih Nafile; “Geleneksel hale getirdiğimiz “Yaşayan Değerlerimiz” ziyaretleri kapsamında Antakya’da yaşayan bir grup sanatçı, edebiyatçı ve gönül vermiş dostlarımla 2 Mart 2019 Cumartesi günü yeri incitmeyen yağmurlu bir günde şair dostumuz Nevra Çağlayan ve her yönüyle kendisini besleyen annesi Yekta Hanımefendiyi evinde ziyaretimiz, hepimizin tekrar bir arada olmasını sağladı. Her geçen gün çoğalıyoruz, mutlu oluyoruz. Yaptığımız ve yapacaklarımız yıllar sonra bizi anlatacak, bizi anlayacak kuşaklar için önemlidir.” Dedi.

KİTAP VE OKUMA

Şiir ve türkülerin okunduğu, hoş sohbetlerin yapıldığı ve armağanların paylaşıldığı ziyarette, İLESAM Hatay İl Temsilcisi Araştırmacı-Yazar Adil Çetin şunları söyledi: Bizler kültür, sanat, edebiyat ile ilgilenen insanlar olarak okumanın ve yazmanın daha ileri bir seviyeye gelmesi için çaba sarf ediyoruz. Bu konularda Türkiye’nin durumu nedir diye bakacak olursak; Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı araştırmaya göre, (ülke genelinde ve ülke ortalamasında) şöyledir: Günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren Türk insanı, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor. Kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada yer alıyor. En fazla kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 oranıyla İngiltere ve Fransa var. Bunu Japonya yüzde 14, Amerika yüzde 12 ve İspanya yüzde 9 ile izliyor. Türkiye, yüzde 0,1 (binde bir) okuma oranıyla son sıralarda yer alıyor. Okuma alışkanlığında dünyada 86. sıradayız. Okuyanların yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce, yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor. Türkiye’de her yıl 45-50 bin başlıkta kitap basılıyor. Elektronik ortamda da 4-5 bin kitap yayınlanıyor. Basılan kitapların yarıdan fazlası (yüzde 58’i) ders kitapları. Yılda 15 bin dolayında edebiyat, 1.500 kültür ve sanat kitabı, 3 bin kadar dini kitap yayını var. Okumak, çocukların kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve bilgi çağını yakalamaları için hava gibi, su gibi, yemek gibi günlük hayatlarının bir parçası olmalı. Türk çocukları kitap okumada Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda. Türkiye’de 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor. Dünyada kişi başına kitap harcaması 1.3 dolar, Türkiye’de ise çeyrek dolar. Çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada. Bu tabloya göre ülke iyi bir noktada olmadığımız görülüyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER