Salı, Nisan 16, 2024
No menu items!
Ana SayfaPolitika17 Yıllık AKP İktidarı Süresi Boyunca Savunma Mesleği Hiçbir Kazanımı Olmadı! !

17 Yıllık AKP İktidarı Süresi Boyunca Savunma Mesleği Hiçbir Kazanımı Olmadı! !

Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, Türkiye Barolar Birliğinde gerçekleştirilen 39. Baro Başkanları Toplantısına katılarak gündemdeki konuların ve adli yıldan sonraki beklentilerin konuşulduğu toplantıda çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez; Hatay Barosu tarafından yürütülen “Adalet değil, adliyeler tatil yapsın” çalışması için tüm barolardan destek istediği toplantıda, Adli tatilin işlevini yitirdiği için artık kaldırılması gerektiğini, kaldırılamıyorsa da adli ve idari yargıdaki yıllık izinlerin adli tatilde kullandırılması ve yine adli ve idari yargı kararnamelerinin de yine adli tatil süresi içinde yayınlanması gerektiğini, bu yapılmadığı takdirde her yılın 3-4 ayının tüm yurttaşların ve adalet teşkilatı için gereksiz yere boş zaman kaybı yaratarak, adaletin işleyişinde gecikmelere yol açtığını belirterek, bir yıl daha geçmeden tüm baroların bu yönde ortak bir ses vermesi gerektiğini ifade etti.

Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez; gündemdeki adli yıl açılışı sebebiyle oluşan tartışmalara da değinerek, 22 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirilen Baro Başkanları toplantısının adli yıl açılışı öncesi oluşan tüm tartışmaların hiç başlamadan önce ve adli yıl açılışından daha önce yapılmış olsaydı, bu kadar gerilimli geçen bir adli yıl açılışına da baroların ve ülkenin hiç sürüklenmeyecek olduğunu, ortak bir toplantı yapılmak suretiyle genel eğilim belirlenerek Yargıtay’ın daveti ile külliyede düzenlenen adli yıl açılışına katılma veya katılmama yönünde bir irade oluşması ve bu iradeye uygun hareket edilmesi yönteminin tercih edilmiş olmasının daha doğru olacağını belirtti.

Barı Başkanı Ekrem Dönmez konuşmasının devamında, ayrıca adli yıl açılışı sonrası baroların delege sistemine ve temsiliyete dair oluşan gündeme ilişkin olarak da; mevcut delege sisteminin değişikliğinden yana konulan tavrın bir siyasi hesaplaşma tavrı olduğunu, baroların gücünü kırma ve baroları tabela barosu haline dönüştürme niyeti olduğunu, bu tartışmayı başlatanların delege çoğunluğunu elde tutabilseler, bu tartışmayı hiç gündeme getirmeyeceklerini, bunun da esasen tartışmanın temsiliyetten öte baroları ele geçirme operasyonu ile eşdeğer bir girişim olacağını, delege yapısının değişmesi ile ilgili geçmişten beri gelen ve herkesin amacını bildiği baroların gücünü kırma, baroların kıymetini düşürme operasyonu olarak görülmesi gerektiğini, baroların çok önemli olan ve yıllardır bir çok kazanıma sebep olan gücünü elinden alma operasyonu olduğunu, Türkiye Barolar Birliğinin de, bu tartışmalarla ilgili olarak açık ve seçik bir politika izlemesi gerektiğini, ne söylüyorsa veya neyi söylemiyorsa, neyin tarafında ise açık seçik olarak ve açık yüreklilikle bunu ortaya koymasını, kamuoyunun da bileceği tarzda izah etmesi gerekliğinin altını çizdi.

Başkan Av. Ekrem Dönmez değerlendirmelerinde, Gündemdeki tüm tartışmaların hukukun üstünlüğü esası ile değil, siyasetin küçük pencerelerinden bakılarak yürütüldüğünü, İstanbul Sözleşmesi için, zina için, idam için yürütülen tartışmalarda herkesin hayata nereden bakıyorsa, bu duruma göre pozisyon aldığını, kansere bedeni yenilen Neslican Tay üzerinden dahi benzer bir tartışma yürütüldüğünü ve kansere yenik düşen bir beden üzerinden bile herkesin meşrebine göre hayata bakıp gündemdeki konularını da yorumladığı.

Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, özellikle yine 17 yıllık AK Parti iktidarı süresi boyunca savunma mesleğinin hiçbir kazanımının olmadığını, savunma mesleğinin ciddi olarak ekonomik kayba uğratıldığını, Yargı Reformu Strateji belgesinin de 2009 yılında ve 2015 yılında yürütülen tartışmalardan farksız olduğunu o dönemlerdeki yargı reformu belgelerine karşın aynı yerde saydıkları, savunma mesleğini ileri götürecek hiçbir adım atılmadığını, sorunlarını çözmek için sorunlara ortak pencereden bakarak çözüm yollarını bulmak zorunda olunduğunu; bulunacak çözümün ister seçim, ister genel kurul çağrıları, ister delege yapısı her ne olursa olsun ortak akılla ve tartışarak, öz eleştiri yapılarak bulunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER