Perşembe, Nisan 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaPolitika"Bakan Pakdemirli Topu Taca Atmıştır"

“Bakan Pakdemirli Topu Taca Atmıştır”

Ziraat Mühendislerinden Tarım Şurası’na Tepki

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin, III. Tarım ve Orman Şurası ile ilgili olarak kamuoyuna yaptığı açıklamaya Ziraat mühendisleri odası Hatay Şubesinden tepki geldi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Sever, Tarım Şurası’nın bugüne kadar toplanamaması nedeniyle, önceki iki Şura’dan ne gibi sonuçlar alındığını ve uygulamaya nasıl yansıtıldığını da kimsenin bilmediğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Türkiye’nin 2019-2023 yıllarını kapsayan, Beş Yıllık Kalkınma Planı oluşturuldu. Daha bu çalışmaların mürekkebi dahi kurumamışken, Tarım Şurası, hangi yeni bilgi ve hedefleri ortaya koyacaktır? Karar vericiler, politika yapıcılar, tarım ve ormancılık konularında Kalkınma Planı yerine, Tarım ve Orman Şurası’nı mı dikkate alacaktır?
Tarım ve Orman Şurası’yla ilgili bir diğer ilginç nokta da, Bakanlığın, yaptığı önceki çalışmaları unutmasıdır. Unutulan bu çalışmalardan ilk akla gelenlerden biri, Faruk Çelik’in Bakanlığı döneminde hazırlanmış, dönemin
Başbakanı Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmış olan Milli Tarım Projesi’dir. Bu proje, bugün neredeyse kimse tarafından hatırlanmamaktadır. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Bakanlığı sırasında, halen Bakan Yardımcısı olan Hadi Tunç’un Müsteşar olarak görev yaptığı dönemde hazırlanmış ‘2018-2022 Stratejik Plan’ bulunmaktadır. Tarım Bakanlığı ile birleşen Orman Su İşleri Bakanlığı’nca, Veysel Eroğlu’nun Bakanlığı sırasında, halen Bakan Yardımcısı olan Akif Özkaldı’nın Müsteşar olarak görev yaptığı dönemde hazırlanmış ‘2017-2021 Stratejik Plan’ bulunmaktadır. Bakan Pakdemirli’nin, adı geçen planları o dönem görevde olmadığı için bilemeyeceğini farz etsek dahi, en azından sunuşunu yazdığı Orman Genel Müdürlüğü’nün ‘2019-2023 Stratejik Plan’ını ya da Bakanlığı döneminde Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nce değişik alanlarla ilgili hazırlanan 2018-2022 Sektör Politika Belgeleri’ni hatırlaması gerekir. Bu belgelerden ‘Kanatlı Hayvancılık, Süt, Tohumculuk, Gübre ve Tarımsal Mekanizasyon’ ile ilgili olan sektör politika belgeleri yayınlanmış olup; Su Ürünleri, Yem, Kırmızı Et, Dijital Tarım gibi konularla ilgili Sektör Politika Belgelerinin de hazırlanma / tamamlanma aşamalarında olduğu biliniyor. Kuşkusuz ilk akla gelen bu çalışmalar dışında, Bakanlığın değişik birimlerince de hazırlanmış strateji, plan, program vardır.
Bu bilgiler göz önüne alındığında akla gelen soru, Bakanlığın strateji, plan, program içinde yüzerken, niye bu kadar aceleye getirerek, on beş yıl aradan sonra Tarım Şurası yaptığıdır. Sanırız bunun cevabı, geçtiğimiz Mayıs ayında kamuoyuna çok genel hatları ile sızdırılan, ayrıntısını Cumhurbaşkanının açıklayacağı duyurulan, kamuoyundan ve hatta Cumhurbaşkanlığı’ndan da geldiği söylenen tepkiler üzerine geri çekilen ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’dir.
Bakanlık, ‘projeden vazgeçtim’ diyememiş, ‘konuyu sonbaharda Tarım Şurası yaparak, orada tartışmaya açacağım’ diyerek, topu taca atmıştır. İlimizde yapılan Şura’ya davet edilen katılımcılar gözlemlendiğinde, tarımın tüm paydaşlarına yer verilmediği, fidancılık ve BKÜ bayileri (Zirai İlaç Bayileri) gibi sektör paydaşlarının toplantıdan haberdar dahi olmadığı yapılan kamuoyu yoklamaları ile tespit edilmiştir. Tarım Şurası’nın konuları ve sektörün çok değişik kesimlerinden katılımcı yapısı göz önüne alındığında, Bakanlık personelinin bile infialle karşıladığı Tarımda Milli Birlik Projesi’nin Şura’da kabul edilmesi değil, görüşülmesi bile söz konusu olamayacaktır.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER