Cuma, Haziran 14, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiCHP'den 'Sarayın Ekonomisi Toplumu Bunalıma ve İntihara Sürüklüyor" Politika Notu

CHP’den ‘Sarayın Ekonomisi Toplumu Bunalıma ve İntihara Sürüklüyor” Politika Notu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel’in başkanlığını yürüttüğü CHP Bilim ve Kültür Platformu tarafından ‘Sarayın Ekonomisi Toplumu Bunalıma ve İntihara Sürüklüyor‘ başlıklı politika notu hazırladı. 2002-2018 yıllarında geçim zorluğu ve ticari başarısızlık nedeniyle intihar eden kişi sayısının 5 bin 485 olduğu belirtilen raporda, son 4 yılda 53 bin şirket iflas ettiği, son 3 yılda takibe düşen ticari kredi tutarı 128 milyar lira olduğu ifade edildi.

CHP’den ‘Sarayın Ekonomisi Toplumu Bunalıma ve İntihara Sürüklüyor” Politika Notu

Türkiye’de mutlu olduğunu düşünen insan sayısının her geçen gün azaldığı ifade edilen raporda, mutluluk oranının son 8 yılda yüzde 10 azalırken, psikiyatri kliniklerine başvuranların sayısı 8 milyona yükseldiği kaydedildi.

“Depresyon Vakalarındaki Artış, Saray Rejimiyle İlgilidir”

Politika notunda, “Depresyon vakalarının artışı, Saray rejiminin Türkiye’yi içine ittiği kişisel ve toplumsal buhranla doğrudan ilgilidir”

“Saray rejiminin keyfi, müsrif ve plansız ekonomi politikaları Türkiye’yi derin bir toplumsal buhrana sürüklemiştir. Yakın tarihimizdeki en ciddi krizlerden biri olan mevcut ekonomik kriz, vatandaşlarımızı en yaşamsal gereksinimlerini karşılayamayacak hâle getirmiş ve onları tükenmişlik duygusuyla baş başa bırakmıştır” sözlerine yer verildi.

TBMM Çevresinde İntihar Edenlerin Sayısı 30’u Aştı

Son 10 yılda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve çevresinde intihar edenlerin sayısı da 30’u aştığını belirten notta, Türkiye’de 2003 ve 2019 yılları arasında bireysel kredi kartı borçlarının 4 kat artarak 20 milyar dolara, aynı yıllar arasındaki tüketici kredisi borcunun ise 20 kat artarak 79 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.

Politika notunda “2017’den 2020’ye kadar bireysel kredi borcunu ödeyemeyen yurttaşların sayısı 1 milyon 905 binden 2 milyon 536 bine çıkarken; bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyen yurttaş sayısı ise 2 milyon 243 bin kişiden 2 milyon 695 bin kişiye çıkmıştır. Sadece 2019 yılında bireysel kredi ve/veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı 1 milyon 404 bindir. Üretimin ve istihdamın düştüğü kriz koşullarında birikmiş borç şokları ve geri ödeme güçlükleri aileleri büyük baskı altına sokmaktadır. Borçluluk, ailevi bunalımları, çalkantı ve krizleri tetiklemekte, çözümsüzlük ve çaresizlik duygusunu egemen kılmaktadır. Yurttaşların işsizlik ve hayat pahalılığı nedeniyle borçlarını ödeyememeleri, icralık olmalarına yol açmaktadır.” ifadesine yer verildi.

Son 1 Yılda 2 Bini Aşkın Şirket Konkordato İlan Etti

Politika notunda 2018 ve 2019 yıllarında konkordato ilan eden şirket sayısının 2 bini aştığına dikkat çekilerek, “Ağır kriz koşulları altında kapanan ve iflas eden şirket sayısı da artış göstermiştir. 2018 ve 2019’da toplam 27 bin şirket kapanmış, 2016’dan 2020’ye kadar ise 53 bin şirket iflas etmiştir. Son üç yılda takibe düşen ticari kredi tutarı 3 kat artarak 128 milyar liraya ulaşmıştır. Saray rejimi kendisine yakın büyük firmaları borç tuzağından kurtarırken; enerji, inşaat ve imalat sektörlerinde kriz derinleşmiş, mal ve hizmet üreten kuruluşlar ise alacaklının insafına terk etmiştir” sözleri kullanıldı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER