Perşembe, Mayıs 9, 2024
No menu items!
Ana SayfaPolitika''Gadir Hum Neden Resmi Olarak Dini Tatil Kabul Edilmiyor?''

”Gadir Hum Neden Resmi Olarak Dini Tatil Kabul Edilmiyor?”

Alevi vatandaşların kutladığı Gadir Hum bayramının resmi olarak dini tatil ilan edilmesini isteyen ancak bu konuda hükümetten gerekli desteği göremeyen HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, konuyla ilgili olarak bu sefer bir soru önergesi verdi. Oruç, hükümetin gerekçelerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.
1. Arap Alevilerinin dini vecibelerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri, kendilerini eşit yurttaş olarak hissedebilmeleri için Gadir Hum Bayramı’nın resmi dini tatil olarak kabul edilmesi önemlidir. Bu konuda bugüne kadar Meclise birçok sayıda Kanun Teklifi verilmiştir. Neden halen Gadir Hum Bayramı resmi dini tatil kabul edilmemiştir?
2. Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddesi ve Anayasa’nın din ve vicdan hürriyeti konusundaki eşitlik ilkesi gereğince de Arap Alevilerinin en kutsal bayramı olan Gadir Hum Bayramı’nın resmi dini tatil ilan edilmesi gerekmez mi?
3. Toplumun bir kesiminin dini gerekliliklerini yerine getirmeleri için her türlü yasal düzenleme yapılmaktayken, başka bir kesimin bundan mahrum bırakılması ile “eşitlik ilkesi” ile çelişirken; bu Arap Alevilerinin yok sayılması ve kendilerini eşit yurttaş olarak hissedememeleri anlamına gelmez mi?

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER