Perşembe, Mayıs 2, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayHamurcu'dan Hayvanlar Günü Mesajı

Hamurcu’dan Hayvanlar Günü Mesajı

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, her yıl 4 Ekim’de kutlanan ‘Dünya Hayvanları Koruma Günü’ için basın açıklamasında bulundu. Hamurcu, “Dünya Hayvanları Koruma Günü herkes içindir!” teması ile bu anlamlı günün kutlanması gerektiğini bildirdi.

Başkan Hamurcu, gazetecilere yaptığı yazılı açıklamada; “4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü, bu yıl “Dünya Hayvanları Koruma Günü herkes içindir!” teması ile kutlanmaktadır.

Bir taraftan ekonomik değeri olan hayvanların üretimi ve kesimine kadar olan süreçte yaşanan refah ihlalleri, giderek ev ve sahipsiz hayvanlar için eziyet ve kötü muamele artarak devam etmektedir. Diğer taraftan dünya genelinde geleneksel etkinliklerde hayvanlara yapılan eziyetlerin önüne geçilememektedir.

ŞİDDETİN ENGELLENMESİ İÇİN KARARLI ADIMLAR ATILMALI

Ülkemizde Hayvanları Koruma Kanununda yapılan bazı değişikliklere rağmen uygulamada dikkate değer bir farklılık olmamıştır. Bu yılda 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Ancak yaşanan ihlaller yılda sadece bir gün değil, senenin her günü gerçekleşmektedir. O nedenle hayvanlar da senenin bir günü değil, her günü eziyet ve kötü muameleye karşı korunmalıdır.

Sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolünün sağlanması için en insancıl seçenek kısırlaştırılmalarıdır. Sahipsiz hayvanların sağlığı ve refahının korunması yetkisi 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Yerel Yönetimlere-Belediyelere verilmiştir. Ülkemizde sahipsiz hayvanlar konusunda yapılan çalışmalar beklenen ve istenen sonucu ortaya çıkarmamaktadır. Bu konuda sorumluluk verilen yerel yönetimlerde başta yapısal sorunlar olmak üzere veteriner hekim ve diğer personel sayıları açısından ciddi eksiklikler bulunmaktadır.

BÜTÜN SORUMLULUK YEREL YÖNETİME BIRAKILMAMALI

Merkezi yönetim yeterli katkıda bulunmamakta bütün sorumluluk yerel yönetimlere bırakılmaktadır. Ancak belediyeler de bu karmaşık ve zor sistemde ciddi bir yönetim kriziyle başa çıkmaya çalışmaktadır. Bu durumdan en fazla sahipsiz hayvanlar etkilenmekte, refah düzeyleri giderek kötüleşmektedir. Belediye Kanunu’nda 2006 yılında yapılan norm kadro değişiklikleriyle, sahipsiz hayvan sağlığı ile ilgili çalışmalar yapan Veteriner İşleri Müdürlükleri kapatıldığı için, veteriner hekimler, Zabıta Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü vb. birimlere bağlı olarak çalışmaktadırlar.

Toplumun bilinçlendirilmesi için okullardan başlayan gerekli adımlar atılmalı, Avrupa ve ABD’de birçok ilkokulda olduğu gibi ülkemizde de “hayvan sevgisi dersleri” konulmalı, hayvanları koruma amaçlı daha etkin ve caydırıcı önlemler alınmalıdır” ifadeleri yer aldı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER