Perşembe, Mayıs 9, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHATAY BU FIRSATI KAÇIRMAMALI!

HATAY BU FIRSATI KAÇIRMAMALI!

 
Türkiye’de birden fazla biyocoğrafik bölgenin türlerini de içinde barındıran biyoçeşitlilik zenginliğe sahip Hatay’da dağ ceylanları, Hassa lav tüpü mağarası ve leçelik bölgelerinin koruma kapsamına alındığı bildirildi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç derneklerinin koordinatörlüğü ve DKMP (Doğa Koruma ve Milli Parklar) Şube Müdürlüğünün desteği ile teknik destek oluşturacak ilk çalışmaların tamamlandığı ve rapor olarak il genelindeki ilgili tüm kurum ve kuruluşlara sunulmaya başlandığı söyledi.

İlk korunan alanın ‘Hatay Dağ Ceylanı’nın yaşam alanı’ olduğunu belirten Öğünç “Kurutulan ‘Amik Gölü’nün son kalıntısı Gölbaşı Gölü’nü de içine alan, Türkiye’nin ilk lav tünelleri, lav tüpleri ve lav mağaraları ile ön plana çıkan Hassa’nın güneyindeki Leçelik Alan’ı da kapsayan bir plan hazırlandı. Sivil toplum kuruluşları, yerel ve merkezi yönetimi temsil eden mercilerin tartışmasına açıldı. Çalışmaları Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Bilim Danışma Kurulu Üyesi Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen başkanlığında kalabalık bir bilim ekibi tarafından tamamlanan öneri ile bölgede yaşayan Hatay Dağ ceylanı, Çizgili sırtlan, Saz kedisi, Yaban kedisi, Kızıl tilki, Çakal, Kaya sansarı, Alacasansar, Gelincik, Su samuru, Kuyruksüren, Oklu kirpi, Yabani tavşan, Kurt, Porsuk, Kayalık gerbili, Çölfaresi, Kayalık faresi, Sarı evfaresi, Beyazdişli böcekçil, Tarlafaresi, Filistin Körfaresi, Koca engerek, Tosbağa, Çizgili su kaplumbağası, Hatay kertenkelesi, Kayseri kertenkelesi, Dikenli keler, Bozkır keleri, Bukalemun varlığı arazide kurulan fotokapanlarla ve gözlemlerle teyit edildi.” diye konuştu.

Leçelik alanda bulunan ve binlerce yıl öncesinde yerleşim yeri olarak kullanılan 400 000 – 1 200 000 yıl önce oluşan genç volkanik alandaki bozulmamış haldeki lav tünelleri ile volkanik mağaralar bilim camiasının ve kamuoyunun dikkatine arz edildi.

Haritada belirtilen alanda oluşturulması planlanan Milli Mark ile Hatay bir değerini daha koruma altına almış olacağının altını çizen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, kendi imkanları ile finanse ettikleri ve DKMP Hatay Şube Müdürlüğü lojistik desteği ile gerçekleşen ön çalışma için her bir türü ayrı ayrı milli park oluşturulmasına yetecek sebebi olan Hatay’ın onlarca türü barındıran bölgesi için acil ve ivedi olarak korunan alan ilan edilmesi hususunda kamuoyu, yerel ve merkezi yönetim desteğine ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

DKMP Hatay Dağ Ceylanı Üretim İstasyonu, MKÜ Deniz Kaplumbağaları İlkyardım Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi ve Yaban Hayvanları İlkyardım ve Kurtarma Merkezine ev sahipliği yapıldığını sözlerine ekleyen Öğünç “Hatay’ın bu konuda üzerine düşeni şimdiye kadar yaptı. Milli Park ya da başka bir statü ile önerilen bölgenin korunan alan ilanının daha da gecikmemesi için sivil toplum örgütü olarak gerekeni yaptık ve bundan sonra da gerek yerel gerekse de Ankara’da bakanlık nezdinde tüm girişimler yapılacak. Hatay bu fırsatı kaçırmamalı” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER