Çarşamba, Nisan 24, 2024
No menu items!
Ana SayfaPolitikaHatay İlinin Yerleşim Alanlarının Ne Kadarı Yabancılara Satılmıştır?

Hatay İlinin Yerleşim Alanlarının Ne Kadarı Yabancılara Satılmıştır?

 

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, “Döviz uğruna topraklarımız yabancılara satılıyor bunu kabul edemeyiz” dedi.

Satış yapılan illerin başında Hatay’ın geldiğini ifade eden Serkan Topal, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra 23 Temmuz 1939 yılında ülkemiz topraklarına katılan Hatay; Atatürk’ün benim meselem dediği, stratejik ve jeopolitik öneme sahip bir ilimizdir. Satışı yapılacak her karış toprak büyük öneme sahiptir. Döviz uğruna memleketin toprakları feda edilmemelidir” dedi.

Serkan Topal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde şu görüşleri dile getirdi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre 2012 yılı başı itibarı ile yabancılara 116.853 kişiye, 124.475 adet taşınmaza ait toplam 87.327.250 m2 arazi satışı gerçekleşmiştir.

Yabancıların rağbet ettikleri iller arasında Hatay ilinde Ocak 2012 Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Resmi İnternet sitesinde yayınlanan verilere göre 1974 kişiye toplam 3.722.824.00 m2 olan 1320 adet parsel ve taşınmazın satıldığı gözükmektedir. Hatay ilinde ve Türkiye genelinde dikkat çeken bir artış olmuştur.

Bu bağlamda;

1-) Eskiden bir ilin en fazla binde onu satılabilirken günümüzde ise bu oran Türkiye’nin yüzde 10’unu geçmez diye değiştirilmiştir. Bu değişiklik neden yapılmıştır? Hatay İlinin yarıdan fazlası yabancılara satılmıştır. Hatay ili için bu yasa neden göz ardı edilmiştir.

2-) Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’den taşınmaz satın alan yabancılara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve T.C. kimliği verileceğine dair bir kampanya başlatılmıştır. Bu kampanya çerçevesinde yabancılara ne kadarlık bir alan, kaç kişiye, kaç adet taşınmaz satışı gerçekleşmiş ve kaç kişiye bu sebeple vatandaşlık verilmiştir? Bundan dolayı ülkemize ne kadarlık bir döviz girişi olmuştur?

3-) Kurtarıcımız Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra 23 Temmuz 1939 yılında ülkemiz topraklarına katılan Hatay bu nedenle de stratejik ve jeopolitik büyük öneme sahiptir.  Hatay İlinde Ocak 2012 Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Resmi İnternet sitesinde yayınlanan verilere göre 1974 kişiye toplam 3.722.824.00 m2 olan 1320 adet parsel ve taşınmazın satıldığı gözükmektedir.  Bu tarihten sonra resmi internet sitesindeki Türkiye genelini kapsayan bilgilendirme kaldırılmıştır. Bu sayfanın kaldırılma nedeni nedir? 2012 yılından sonra yabancılara ne kadar adet ve alanın daha taşınmaz satışı yapılmıştır? Bu ilde Şimdiki toplam yabancılara satılan güncel alan ve adet ne kadardır? Hatay ilinde yabancılara satılan taşınmaz satışında ki artışının sebebi nedir? Bunların sebebi kapsamlı olarak araştırılmış mıdır? Bu alanların satışları ülkemizin güvenliğini tehlikeye düşürmez mi? Hatay İlinde arazi satın alan yabancı kişilerin ilçe bazında tabiiyetleri-uyrukları nedir?

4-) Hatay ilinin toplam olarak 5.566.000.00 m2’lik bir alana sahip olduğu bilinmektedir. 2012 yılı Tapu ve Kadastro verilerine göre bu alanın 3.722.824.00 m2’lik kısmı yani yarıdan fazlası yabancılara satılmıştır. Bu kadar taşınmazın satışına neden göz yumulmuştur. Türkiye genelinde yabancılara satılan araziler ile ilgili bir kısıtlama getirmeyi düşünüyor musunuz?

5-) Hatay ilinde satışı gerçekleştirilen bu alanlardaki dikkat çekici artış toplam alandan yollar, parklar, taşlıklar, meralar, kamu alanları ve ormanlar toplam ne kadarlık bir alan teşkil etmektedir. Bu alanlar düşüldüğünde daha vahim bir tablo içermektedir. Bu tabloya göre Hatay ili yerleşim alanlarının yüzde kaçı yabancılara satılmıştır?

6-) Hatay ilinde bankaların borçlularından haciz yolu ile elde ettiği taşınmaz miktarı nedir?

7-) Yabancılara taşınmaz satışında Askeri ve kamu alanlarına yakın olan taşınmazların ve köylerde bulunan taşınmazların satışlarına eskiden kısıtlama ve yasak vardı. Bütün şehir yasası ile köyler mahalle haline getirildiği için eski köy arazilerin satış yasağında ne gibi bir işlem yapılmaktadır? Günümüzde askeri alanların yakınındaki taşınmazların yabancılara satışında bir kısıtlama var mıdır?

😎 Malumunuz 15 Temmuz’da ülkemize FETÖ Terör örgütü tarafından bir hain kalkışma yapılmıştır. Bu kalkışmadan sonra ülke güvenliğimiz için askeri, Stratejik alanların, diğer güvenlik kurumları ve devlet kurumlarının alanların yakınlarında hain kalkışmaya katılan, yardım yataklık eden, halen firari konumda olan veya hapse atılan kişilerin yanı sıra PKK, IŞİD gibi diğer terör örgütlerinde faaliyet gösteren kişilere ait taşınmazların bulunup bulunmadığı istihbarat açısından araştırılmış mıdır? Eğer varsa bu taşınmazların durumu ne olmuştur? Böylesi bir durumda nasıl tedbir almayı düşünüyorsunuz?

9-) Yabancılara devredilen veya yabancıların sahip olduğu maden tetkik alanlarının Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün elinde bulundurduğu verilere dahil midir? Dahil değilse neden dahil edilmemektedir?

10-) Yabancıların sahip olduğu veya ortak olduğu banka – sigorta şirketleri ve diğer yabancılara ait şirketlerin taşınmaz kayıtları ile ilgili olarak elinizde bir veri var mıdır? Yabancı sermayeli bankaların vatandaştan ödenmeyen borçları karşılığında haciz edilen taşınmazlar Tapu-kadastro verilerine dahil midir? Dâhil değilse bu verilere neden dâhil edilmemektedir?

11-) Bazı Avrupa ülkelerinde yabancılara toprak mülkiyeti satışı yapılması yasaktır. Yabancılar binaların mülkiyet hakkını değil sadece binayı kullanım hakkını satın alabilmektelerdir. Türkiye’de böylesi bir önleyici yasa çıkarmayı düşünüyor musunuz?

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER