Perşembe, Mayıs 2, 2024
No menu items!
Ana SayfaPolitikaHDP Milletvekili Oruç: "Turkovac Aşısının Güvenli Olduğuna Dair Rapor Var mı?"

HDP Milletvekili Oruç: “Turkovac Aşısının Güvenli Olduğuna Dair Rapor Var mı?”

HDP Adana Milletvekili Hataylı Tülay Hatimoğulları Oruç, TBMM Başkanlığına sunduğu önergeyle, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, uygulamasına başlanan Turkovac aşısının FAZ-1-2-3’ün bilimsel raporlarının yayınlanıp yayınlanmadığını sordu.

Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemli önergesinde şöyle dedi:

“Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı tarafından, inaktive virüs aşısı Turkovac için ‘Acil Kullanım Onayı’ verildiğinin açıklanması üzerine, 27 Aralık 2021 tarihinde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne bir yazı yazmıştır. ‘Bilimsel çalışma sonuçları yayımlanmayan ve bilimsel ortamlarda tartışılmamış bir aşının güvenli ve etkili sayıldığına dair bakanlık açıklamaları, ne yazık ki var olan aşı tereddüdünü daha da artıracaktır’ ifadelerinin yer aldığı yazıda, şüphe ve farklı saiklerin bilimsel gerekliliklerin yerine ikame edilmesi yaklaşımının, Türkiye’nin aşı üretimi alanında bilimsel çevrelerde olumsuz algılanabileceğine dikkat çekilmiştir.

Yazıda, cevaplarının kamuoyu ile paylaşılması istemiyle, TTB’nin yönelttiği soruları Bakanlığına iletiyoruz.

Bu bağlamda;

1. Aşının faz-1, faz-2 ve faz-3 çalışmaları, bilimsel rapor olarak kamunun erişebileceği biçimde yayınlanmış mıdır?
2. Acil Kullanım Onayı verilmeden önce, aşının ‘güvenli” ve “etkili’ olduğu konusunda bir rapor var mıdır?
3. Bu aşının üretim tesislerinde, İyi İmalat Uygulamaları (İİU-GMP) ve biyogüvenlik seviyesi (BSL 3) koşulları sağlanmış mıdır?
4. Üretici ve tedarikçi firmalar hangileridir ve doz başına maliyeti nedir?” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER