Salı, Mayıs 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaPolitika“İMAR DÜZENLEMESİ ÇİFTÇİLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ. PAYDAŞLAR DİKKATLE İZLEMELİDİR”

“İMAR DÜZENLEMESİ ÇİFTÇİLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ. PAYDAŞLAR DİKKATLE İZLEMELİDİR”

Antakya Tarım Platformu Başkanı Hatipoğlu:

Hatay Büyükşehir İmara yönetmeliğinin bazı maddelerinin Danıştay tarafından iptal edilmesi sonrası yeniden düzenlenmesi çalışmaları başlatıldı. Yeniden düzenleme çalışmaları kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı başkanlığında; Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Yapı Denetim Kuruluşları Birliği başkanlarının katılımıyla bir toplantı yapıldı. Antakya Tarım Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu yapılan bu çalışma toplantısına eksik bulduğunu belirterek “Toplam tarım arazilerinin yüzde 56,81’i büyükşehir belediyeleri sınırları içine alındı. Tarımsal üretimin üçte ikisi bu topraklarda yapılmaktadır. Bu nedenle bu çalışma toplantısına Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Veteriner Hekimler Odası temsilcilerinin de katılması doğru olurdu” dedi.

Antakya Tarım Platformu Başkanı Hatipoğlu açıklamasında, Büyükşehir yasası belediyelere tarımla ilgili önemli görevler verdiğini, belediyelerin mevcut kadrolarının yüklendikleri görevin farkında olmadığını vurgu yaparak; ”       Toprağı yok eden yasal düzenlemelerin en yıkıcı olanı Büyükşehir Belediyesi düzenlemesidir. Yapılan bu düzenleme ile toprak kentleştirildi. Toplam tarım arazilerinin yüzde 56,81’i büyükşehir belediyeleri sınırları içine alındı. Tarımsal üretimin üçte ikisi bu topraklarda yapılmaktadır. Toprakların yönetimi ve tarımsal üretim; toprağı arsa olarak görme, rant yaratma dışında hiçbir deneyimi, beklentisi olmayan kent yöneticilerine bırakıldı. Deneyimsizlik, bilgi eksikliği belediyelerin uygulamasında; toprağı verimli kılmak, ekosistemi korumak, kirlenmesini önlemek, ‘iyi’ tarımsal üretimin sürdürülmesi çabası içine girilmedi. Betonlaşma, sanayi tesislerinin kurulmasına izin verilerek, yollar açılarak toprağın dilimlenmesiyle kirliliğin artmasına, çoraklaşmanın genişlemesinin önünü açıldı. Bu nedenle imarla ilgili çalışmalarda tarımla ilgili meslek odalarının belediye başkanlarına ve meclis üyelerine bilgilendirici çalışmalar yapması bir zorunluluk haline gelmiştir” açıklamasında bulundu.

Başkan Hatipoğlu, Hatay Büyükşehir İmara yönetmeliğinin bazı maddelerinin Danıştay tarafından iptal edilmesinin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini belirterek “Başkan Lütfü Savaş, başlattığı çalışma ile bilgilendirmeye açık olduğunu ortaya koymuştur. İlgili odalarında bu çalışmaya katılmaya talep etmesi uygun görüleceğini düşünüyorum” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER