Cuma, Nisan 26, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberProf. Dr. Naci Görür'den Korkutan Hatay Depremi Açıklaması

Prof. Dr. Naci Görür’den Korkutan Hatay Depremi Açıklaması

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay‘da da ciddi bir deprem beklendiğini duyurdu. Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu Fayı uzun zamandır suskun olduğunu özellikle Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman Bingöl ve Hatay deprem beklenen uyarılar yapılan yerler olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Naci Görür’den Korkutan Hatay Depremi Açıklaması

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün yaptığı deprem açıklaması şöyle oldu:

* Bu aşamada herhangi bir şey söylemek mümkün değil. Büyük bir deprem. Umarım yanılıyorum ama can kaybının olabileceğini düşünüyorum. Doğu Anadolu fay hattı uyanmaya başladı. Doğu Anadolu fayı üzerinde uzun yıllardır deprem olmuyordu.

KAF Enerjisini Attı

Prof. Dr. Naci Görür’den Korkutan Hatay Depremi Açıklaması

* Bu zamana kadar depremler Kuzey Anadolu fayı üzerindeydi. Bu fay kırıldı 7 üzerinde deprem meydana geldi. Bu fayda büyük depremler görmemiştik. Bu da bizi endişelendiriyordu. Kuzey Anadolu deprem üretip enerjiyi atıyor ama burada da bir deprem zinciri meydana getirebilir diye düşünüyorduk.

* Maalesef Elazığ’da 6.5 büyüklükte sığ bir deprem oldu. Deprem Elazığ’ın 25-30 km doğusunda Sivrice’de oldu. Deprem Doğu Anadolu Fay’ı (DAF) üzerinde meydana geldi. DAF yaklaşık 600 km uzunluğunda, sol yönlü ve doğru atımlıdır. Bu fay ve depremle ilgili bilgileri maddeler halinde sıralayacağım:

* 1-Bu depremin olduğu yerde 1874 yılında 7.1, 1875’de 6.7 büyüklükte iki deprem olmuş.

* 2-Bu depremden sonra Sivrice-Bingöl ve Sivrice-Pütürge-Çelikhan arasına özellikle dikkat edilmelidir.

* 3-Deprem hattı üzerindeki kırsal yerleşim alanları yapı stoku bakımından deprem güvenli değildir. Bu bakımdan yapısal hasar fazla olabilir. İnşallah can kaybı fazla olmaz. Şu an itibariyle köylere henüz ulaşılamadığı için doğru hasar tespiti yapmak mümkün değildir.

* 4-Bu deprem kanaatimce endişe vericidir. DAF uzun zamandır sessizdi. Şimdi uyandı. Kuzey Anadolu Fayı (KAF) gibi davranacağından endişe ediyorum.

* Biliyorsunuz KAF 20. asırda 1939-1999 tarihleri arasında çok sayıda 7’nin üzerinde deprem üreterek enerjisini boşalttı (İst hariç).

* Aynı şeyi belirli bir süreçte DAF da yapabilir. Nitekim bu fay boyunca 1513 Maraş civarı 7.4; 1872 Amanos, 7.5; 1874 Sivrice-Palu arası, 7.1; 1875 Sivrice 6.7; Çelikhan 7.1. Gördüğünüz gibi bu depremler üzerinden bir hayli zaman geçmiş.

“Başvurularımız Reddedildi”

* Arkadaşlar, Elazığlı olmam nedeniyle, Elazığ’da bir zamanlar Elazığ’ın depremselliği ile ilgili konferanslar verdim , uyarılar yaptım, Elazığ ve köylerini depreme hazırlayın dedim. Bu konuda kitaplar basıldı. Ama maalesef pek birşey yapılmadı. Tıpkı İstanbul’da olduğu gibi…

* Bununla da kalmadık. Yine Elazığlı olan Prof. Namık Çağatay ve İTÜ’deki arkadaşlarla birlikte Bingöl, Elazığ, Malatya, Maraş valilik ve belediye başkanlıklarını ve bu kentlerdeki üniversiteleri bir araya getirdim. Harita Genel Komutanlığını da işe katarak proje hazırladım..

* TÜBİTAK, DPT gibi birçok yere başvurduk reddedildi. Halbuki her fay kuşağında depremin ergeç geleceği biliniyor. Neden daha ortada deprem yokken oralar ele alınmıyor? Bileniniz var mı?

DAF Uyandı

CKuzey Anadolu fay hattının enerjisini büyük ölçüde attığını, İstanbul’un kapılarında durduğuna işaret eden Görür, “Doğu Anadolu Fayı uzun zamandır suskun! Kuzey Anadolu fay hattı enerjisini büyük ölçüde boşalttı, İstanbul kapılarında duruyor ama doğu Anadolu fayı uzun zamandır suskun”

“Halbuki buralarda büyük depremler olmuş, kesinlikle Elazığ Bingöl arası, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Cengiz Zapçı ve arkadaşlarının yaptığı araştırmaları var, Malatya fayı üzerinde uyarı verdiler. Onu da yayınladılar; ‘burası enerji birikimi fazla dikkatli olun’ diye. Kahramanmaraş ve çevresinde, Elazığ Bingöl arası, özellikle depremin merkez üssü olan Sivrice gölünün bulunduğu taraflar veya Elazığ Adıyaman arası. Burada tarihi dönemlerde de ciddi depremler var ve bunların tekerrür periyodu kimisinde artık dolmak üzere, buralarda ciddi şekilde çalışmalar yapıp, kentsel dönüşüm diye benim anlattığım altı parametre üzerinde çalışmaları gerekiyor”

Hatay Uyardığımız Bir Yer

Görür, Doğu Anadolu fay hattının tamamının riskli deprem beklentisi bulunan Elazığ’dan Doğu Akdeniz’e uzandığına vurguladı. Prof. Dr. Görür “Hatay yöresi bizim ciddi deprem beklediğimiz, uyardığımız yer” dedi.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER