Perşembe, Nisan 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaPolitikaVekil Tokdemir: Emeklinin Maaş Farkı Giderilsin

Vekil Tokdemir: Emeklinin Maaş Farkı Giderilsin

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, emekli olan memurun çalışırken aldığı maaş ile emekli maaşı arasındaki farkın giderilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla anayasanın 98. ve 105. Maddesi uyarınca TBMM içtüzüğünün 104. ve 105. Maddesi uyarınca Meclis araştırması açılması için gereğini yapılmasını teklif etti. Vekil Tokdemir, gerekçe olarak aşağıdaki maddeleri öne sürdü:

“657 sayılı Devlet Memurları kanununa tabi olarak çalışan personelin 2 Kasım 2011 tarihli 666 sayılı KHK çıkarılan yasa ile çalışan memurlar açısından kurumlar arasındaki ücret eşitsizliği denge tazminatı, yan ödeme, performans tazminatı, döner sermaye, ek ödeme, ek ders, fazla çalışma verilerek giderilmiştir.

Memurlara çalışırken denge tazminatı, yan ödeme, performans tazminatı, döner sermaye, ek ödeme, ek ders, fazla çalışma ücreti gibi ödemeler yapılırken; bu tür ödemeler prime esas kazançtan sayılmamakta ve emekliliklerinde de bu ödemeler emekli maaşlarına dâhil edilmemektedir.

Yapılan bu tür ödemelerin emeklilik maaşlarına yansımaması, memurların çalışırken aldıkları maaş ile emekli maaşları arasında büyük bir uçurumun oluşmasına neden olmaktadır.  Bir memur çalışırken aldığı maaşın ancak yarısı kadar emekli maaşına hak kazanabilmektedir.

Memurun emekli olmasıyla birlikte gelirinde yaşanan bu düşüş, memurlar için emekliliği bir kâbusa dönüştürmektedir. Memurlarımız, mutlu bir emeklilik hayali kuramamakta, emekli olanların çoğu, geçimini sağlamak için ikinci bir iş aramaktadır. Bu nedenle de emekli olmak istememektedirler.

Bu ücretlerin taban aylığına yansıtılması halinde bu toplam üzerinden emekli sandığı primlerinin kesintilerinin yapılarak, bu ücretler üzerinden emekli ikramiyesi hesaplanması ve emekli aylığı bağlanması emekli olan memurların mağduriyetlerini giderilmiş olacaktır.

Bu uygulama 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre tabi çalışan kaç devlet memurunu etkileyeceği, devlete toplam maliyetinin ne olacağı araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve 105. Maddesi uyarınca TBMM içtüzüğünün 104. ve 105. Maddesi uyarınca bir meclis Araştırma Komisyonu Kurulması yerinde olacaktır.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER