Pazartesi, Nisan 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHatay Eğitim Sen'den, MEB'in 2020 Bütçesi'ne Eleştiri

Hatay Eğitim Sen’den, MEB’in 2020 Bütçesi’ne Eleştiri

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2020 bütçesine yönelik eleştiride bulunan Hatay Eğitim Sen Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Kaynak, Milli Eğitim bütçesinin, ihtiyaçlara cevap veremediğini ve veremeyeceğini belirtti.

Eğitim Sen’den MEB Eleştirisi

Kaynak, “2020 MEB bütçesi”nin; eğitim sisteminin, öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin en temel ihtiyaçlarını görmezden gelerek, sadece zorunlu harcamaları dikkate alan bir anlayışla hazırlandığını dile getirdi.

Hatay Eğitim Sen’den, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2020 Bütçesi’ne Eleştiri

Eğitim Sen Hatay Şubesi Yürütme Kurulu, MEB’e Seslendi

Eğitim Sen Hatay Şubesi Yürütme Kurulu, “Her fırsatta eğitime en çok payı kendilerinin ayırdığını iddia eden AKP hükümetleri döneminde, eğitim bütçesinin milli gelire oranı, OECD ortalaması olan yüzde 6’nın çok altındadır. Geçtiğimiz 18 yıl içinde, MEB bütçesinin milli gelire oranı çok az artmış olmasına rağmen, belirlenen rakamlar, ihtiyacın çok altında kalmış ve eğitim harcamalarının esas yükü, eğitimi adım adım ticarileştirme ve kamu kaynaklarının özel okullara aktarılmasının da etkisiyle büyük ölçüde velilerin sırtına yıkılmıştır.”

Eğitim Sen’in Talepleri Açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2020 bütçesine yönelik eleştiride bulunan Hatay Eğitim Sen Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Kaynak imzalı yazıda talepler şöyle açıklandı:

“MEB bütçesinin milli gelire oranı en az iki kat arttırılmalı, başlangıç olarak, OECD ortalamasına (%6) çıkarılmalıdır. Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması uygulamasına derhal son verilmeli, eğitime yeterli bütçe, okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalıdır. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay mutlak anlamda arttırılmalı, eğitimi ticarileştirmeyi hedefleyen; özel sektör, dini vakıf ve cemaatlerle yapılan ya da yapılacak olan her türlü ortak proje ve protokoller iptal edilmelidir. Tüm eğitim ve bilim emekçilerine, insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalıdır. Eğitim ve bilim emekçilerinin satın alma gücünde ve ücretlerinde yaşanan kaybın giderilmesi için ek zam yapılmalıdır. Tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ek göstergeleri 3600’e çıkarılmalıdır. Vergi diliminden kaynaklı kayıplarımıza son verilerek, emekçiler için gelir vergisi oranı sabitlenmelidir. Ek ödemelerin tamamı, temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı, ek ders saat ücreti hesaplanırken de bir öğretmenin aylık maaş tutarı esas alınmalı, gelir vergisinden muaf tutulmalıdır. Eğitim-Öğretime hazırlık ödeneği, ayrımsız, bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmelidir. Sözleşmeli/ücretli öğretmenlik gibi her türlü güvencesiz istihdam uygulamalarına; esnek, kuralsız ve angarya çalışmaya son verilmeli, sözleşmeli öğretmenlerin tamamı kadroya geçirilmelidir. 2020 yılında aile ve çocuk yardımı başta olmak üzere, sosyal yardımlar sembolik olarak belirlenmekten çıkarılmalı, ihtiyaç kadar artış yapılmalıdır. Eğitime hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerine yılda iki kez en az bir maaş tutarında ödenmelidir. Öğretmen, akademik personel, memur ve yardımcı hizmetli açıkları kapatılmalıdır.”

Diğer güncel İskenderun haberleri: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER