Pazartesi, Mayıs 27, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelMezunlar , beklenen potansiyelde değil

Mezunlar , beklenen potansiyelde değil

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nda düzenlenen Erasmus+ Ana Eylem 1-2-3 Bilgilendirme Bölge Toplantısı’nda konuşan İSTE Rektörü Türkay Dereli, yeni kurulan bir üniversite olarak Erasmus+ programlarını önemsediklerini ve Türkiye Ulusal Ajansı ile güçlü bir ilişki kurmak istediklerini söyledi.

 

 

 

Türkiye Ulusal Ajansı işbirliği ile gerçekleşen toplantıya çevre üniversitelerden akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler, uzmanlar ile öğrencilerden oluşan geniş bir dinleyici kitlesi katıldı.

Konuşmasında, “Geçmiş dönemlerde proje açlığı vardı. Ne yazsan kabul ediliyordu, proje oluyordu. Şimdi ise binlerce proje arasından en iyileri seçiliyor. Çünkü o proje açlığı bitti, rekabet arttı. Şimdi, Avrupa Birliği (AB) projelerinde de nitelik ve kalite ön plana çıktı. Erasmus+ projelerini önemsiyoruz. Çünkü artık, öğrenciler ve aileleri tercih yaparken, Üniversitelerin Erasmus+ vb. proje performanslarını, verilerini ve yeteneklerini önemli bir ölçüt olarak sorguluyorlar” diyen Rektör Dereli, yeni dünya düzeninin yeniden şekillendiği şu günlerde özellikle bu konuya önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Temeli 1982 yıllarına dayanan ve Yükseköğretim Öğrenci Hareketliliğini de kapsayan Erasmus’un, 2014 yılından itibaren Erasmus+ olarak adlandırıldığını ve çok daha geniş bir kitleye hitap ettiğini kaydeden Türkiye Ulusal Ajans Başkanı Mesut Kamiloğlu ise ‘projeler’ noktasındaki kurumsal katkılarına dair şunları söyledi:
“2004’ten bu yana faaliyette olan bir kuruluşuz. Bugüne kadar 110 bin proje başvurusu aldık. 28 bin projeye 900 Milyon Euro’nun üzerinde bir kaynak aktardık. 2017 yılı sonuna kadar 450 bin vatandaşımızın Avrupa’da eğitim almış, staj görmüş veya gönüllü bir programa katılmış olmasını arzu ediyoruz. Şu ana kadar 400 bini geçmiş durumdayız. Yıl sonuna kadar da 450 bin hedefine ulaşmayı düşünüyoruz.

Türkiye Ulusal Ajansı olarak, yılda 10 bin projeyle, finansman bakımından ilk 5’te ve proje başvurusu bakımından ilk sırada olduklarını söyleyen Kamiloğlu, Erasmus programlarının önemine işaret ederken, mevcut eğitim sisteminden çıkan gençleri ise net bir dille eleştirdi. Üniversiteden mezun olan kitlenin iş dünyasının beklediği potansiyelde olmadığını kaydeden Kamiloğlu, bunun sadece Türkiye’de değil, bütün Avrupa’da ve hatta tüm dünyada bir sorun haline geldiğinin altını çizdi.
Kamiloğlu sözlerini; “İşte Erasmus+ buna odaklandı. Program olarak gençlerin bilgi ve becerisini nasıl artırmalıyız ki piyasanın istediği potansiyele ulaşsın. Bu yüzden Erasmus+ projelerinin hemen hepsinin bir tarafında istihdam boyutu ve belli alanlardaki bilgi beceri ve yeteneklerinizin geliştirilmesi vardır” diyerek noktaladı. -Tamer Yazar-

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER